Решението да се намалят партийните субсидии от 11 лв. на

...
 Решението да се намалят партийните субсидии от 11 лв. на
Коментари Харесай

Прозрачност без граници: България става разграден двор. Бизнесмените ще си купуват партии за 1 милион

 Решението да се понижат партийните дотации от 11 лева на 1 лева за получен глас и да се позволи на партиите да получават финансиране от компании ще трансформира страната в разграден двор. Това декларират в своя позиция от организацията „ Прозрачност без граници “. Те дефинират законодателното решение като „ писано на коляно “ и показват, че то отваря вратата за голям брой отрицателни феномени, съобщи mediapool.bg.

Безконтролното финансиране от страна на бизнеса не е позволено даже в най-либералните страни, пишат от организацията.

„ Неограниченото по мярка приемане на дарения от юридически лица (дори това да значи, че една партия може да получи 1 милион единствено от една компания и да се трансформира в частната партия на фирмата-дарител; такава процедура не е позволена даже в демократичната политическа система на САЩ; доказателство за неверната посока на промени в българското законодателство е и вчерашното решение на Народното събрание в Австрия, който след корупционен скандал вкара предел от 7500 евро за обособените дарения от бизнеса и общ предел от750000 еврона всички дарения, които еднапартия може да получи в рамките наедна календарна година “, показва се в мнението.

Друг проблем е, че измененията позволяват партиите да се финансират и от държавни или общински компании. Тази процедура бе необятно употребена за източване на такива сдружения в предишното.

Освен това се дава опция партиите да получават пари и от компании, участващи в публични поръчки или пък концесионери, които са непосредствено подвластни от държавни решения.

„ Асоциация „ Прозрачност без граници “ смята, че законодателството би трябвало да подсигурява финансирането на политическата активност в България в сходство с водещите демократични стандарти, а не да напасва закона по отношение на практиките за заобикаляне и нарушение на съществуващите закони и стандарти по отношение на балканските нрави и теснопартийните сметки. В тази връзка продължаваме да настояваме, че най-съществените проблеми при финансирането на политическата активност са свързани с неефективния надзор върху финансирането на политическите партии и на предизборните акции ”, показва се в мнението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР